søndag 5. mars 2017

Mammakluter. Til kos, til trøst og til hjelp for de bittesmå.

Nå i helga har jeg strikket mammakluter til Amanda-prosjektet.
En mammaklut skal være mellom 10x10 og 15x15 cm. Ikke store firkanten, men så er de ikke så store de som skal bruke dem heller.


En mammaklut legges på mors bryst så den får "mammalukt" på seg, før barnet får den inn i kuvøsen for å ta på den og kose med den. Når mamma legger barnet sitt tilbake i kuvøsen for å spise/dusje og lignende, legger hun mammakluten nært nesen til barnet slik at barnet  har mamma med seg fortsatt.

Man bruker også mammakluten til å dekke øynene for sjenerende sterkt lys slik at barnet har det bra samtidig som foreldre, pleiere og leger får se barnet godt under prosedyrer og stell. Det premature barnet reagerer på sterkt lys ved å knipe igjen øynene og vri seg unna. Det lille premature eller syke barnet bruker de begrensede ressursene det har på dette i stedet for å puste.

(Bilde fra amandaprosjektet.no) 

Mammakluten strikkes i babyull fordi den ligger helt inntil ansiktet til barnet i kuvøsen. Om den ikke er av ull blir barnet kaldt dersom det kommer gulp eller sikkel på den. Dessuten er det 80-90% fuktighet i en kuvøse, og bomull blir da fuktig og kaldt.

Har du lyst til å strikke mammakluter (eller noe annet til Amandaprosjektet)? To alternative måter å strikke kluter på finner du her. Mer informasjon om retningslinjer, hva de ulike sykehusene trenger til sine for tidlig fødte små og kontaktpersoner finner du her.

2 kommentarer:

mimouna sa...

Sånne kluter hadde jeg ikke hørt om før, men det var jammen en smart ting! Skal sjekke ut den linken.

Heidi-Kristin sa...

Takk for at du strikker til og reklamerer for Amandaprosjektet.
Jeg har små nøster og en heklekrok liggende i vesken og hekler mammakluter i små stunder med venting eller en kaffekopp på kafe, teppene tar litt for stor plass i vesken.

Klem fra Amandaprosjektets kontakt i Bodø.