lørdag 15. februar 2020

Hvile


Hvile. Alle behøver vi hvile, selv om mengden hvile vi har behov for varierer. Noen mennesker er levende "Duracell-kaniner" og kan tilsynelatende kjøre på og klare seg med minimalt med hvile. Andre er ikke helt der, og atter andre igjen trenger mye hvile, av ulike årsaker.

Jeg er blant dem som trenger en del hvile. For det jobbes en del i tankene, kan man si. Og da blir man sliten psykisk, men også fysisk. Det henger sammen. Og er det for mye som skjer i tankene, så nytter det ikke helt å finne roen kroppslig heller.

Men hva vil det si å hvile, da? Det varierer nok også, både fra person til person, men også fra situasjon til situasjon. Jeg leste en gang at hvile ikke nødvendigvis betyr å ikke gjøre noen ting. Det kan det også bety, for all del. Men mest av alt er hvile å gjøre noe som gir påfyll. Så må man selv finne ut hva det vil si. Det kan være å sove, men det kan også være så mye annet. For meg kan det for eksempel være å legge beina høyt og finne fram strikketøyet, eller pusle med noe annet kreativt. Det kan være å skrive, som nå. Sånn for å få rydda litt i skuffer og skap oppe i topplokket.

Alle behøver vi hvile, og det er mange grunner til det. Jeg er, som sagt, blant dem som trenger en del hvile. Ofte syns jeg det er småflaut og tenker nokså smått om dette. Jeg er så veldig god på å sammenligne meg, og da først og fremst med folk som klarer mer enn meg. Dermed føles mine hvilepauser så lite produktive. Jeg vet at det er mye i andres liv og hverdag jeg ikke ser, og alt det der. Men likevel...

Men så tror jeg på Gud, da. Jeg tror at han har gitt oss mange gode råd og leveregler. For eksempel de 10 bud. Han sa ikke, nærmest i en bisetning, at "Du, det er lurt om du husker på å hvile litt innimellom". Nei, budet lyder "Du skal holde hviledagen hellig". Hellig, altså! Det sier mye om hvor viktig hvilen er! Dette ble til ettertanke og til trøst for meg. Ser ikke bort fra at det er flere enn meg som kan trenge å bli minnet om det. Hvil deg så mye som du trenger, du. Med frimodighet.

3 kommentarer:

Flowermouse Design ❀ Lone sa...

Så flott skrevet om hvile. Og så uendelig viktig å holde hviledagen hellig. Hvile er nesten latskap i den vestlige kultur. Men den er så viktig. Det er en grunn til at Gud ber oss om å holde hviledagen. Å bruke tid med ham er en god hvilestund. God velsignet søndag og hviledag. Og lykke til med å hvile i hverdagen🙏❤️

Bundingen sa...

Ord til ettertanke! Takk!

Ønsker deg ei god ny uke!

Klem Ingunn

Siddis back home sa...

Det blir mye hvile i disse tider, så glad for garn & pinner! God uke til deg og dine!