torsdag 24. mars 2022

Gult og blått/strikk for Ukraina


Det går vel knapt nok an å ikke ha fått med seg nå hvilke farger det ukrainske flagget har.
En gul stripe nederst, som de gule kornåkrene i landet (symboliserer velstand).
Og en blå stripe øverst, som den blå himmelen (symboliserer fred).

Akkurat fred har det vært dårlig med den siste måneden. Og det ser ikke akkurat ut til at en viss gærning som sitter med makta i Russland har tenkt å gi seg med det første heller.

Så blir man så klart berørt når folket i et land som tross alt er temmelig nært oss opplever sånt. Klart, det er synd på russerne også. De har det nok heller ikke bare bra nå. Men det er folket i Ukraina som er hardest rammet. Og i det man blir berørt, så våkner trangen til og behovet for å hjelpe. 
Det er mange måter du kan hjelpe på. Du kan gi penger til organisasjoner som er inne i Ukraina eller land som ukrainerne har flyktet til, eksempelvis Røde Kors, Frelsesarmeen og mange flere.

I nabokommunen vår er det et bønnesenter hvor de gjennom mange år har hatt nær kontakt med et senter i Ukraina og sendt hjelp dit. Behov for hjelp har det jo vært i landet lenge, også før krigen brøt ut. Nå har dette bønnesenteret i nabokommunen tatt imot over 50 flyktninger, og de bor enn så lenge på senteret. De trenger naturlig nok både klær, mat, hygieneartikler osv. osv. Jeg hadde noen barnegensere jeg ikke fikk solgt på førjulsmartnan. Gir jo ikke mening at de skulle henge i skapet her i påvente av å kanskje bli solgt en gang, når det er små barn som i høyeste grad har bruk for dem. Så da leverte jeg dem til de som tok imot flyktningene i stedet. Så kan de varme små kropper, og kanskje også mammahjerter.

Jeg vet ikke om du har hørt om prayer shawl? Det er, så vidt jeg har skjønt, at man strikker et sjal til noen. Og mens man strikker det, så ber man en bønn (eller fler) for mottakeren. 


Jeg har for så vidt tenkt å beholde dette selv, men det er da mitt prayer shawl. Et helt enkelt trekantsjal, hvor halvparten er gult og halvparten er blått. Og "innstrikket" i det er mine bønner for det ukrainske folk.


Det er, som jeg skrev om lenger opp her, mange måter du kan hjelpe på. Det er godt å se hvor fantasifulle folk er i så måte! Strikkedesigneren PetiteKnit f.eks. donerte en dagsomsetning til Røde Kors og Ukraina. Det ble en million kroner, det! Og det er flere, både private og større aktører, som har gjort lignende. Sandnes garn har nå lansert to nye farger på garnet Mandarin petit. 
Farge 6335 FRIHET BLÅ og farge 2008 FRIHET GUL.


Alt salg av disse to fargene til garnbutikker, grossister og alt salg i nettbutikken vil i sin helhet gå uavkortet til Røde Kors. Dette gjelder fra og med onsdag 23. mars til og med fredag 25. mars.
Jeg er ikke så vanskelig å lokke til å kjøpe garn. Men når garnkjøpet attpåtil støtter en så god sak, da er jeg i hvert fall ikke tung å be. Så i dag ble det med tre nøster med denne blåfargen hjem.


 Jeg vil oppmuntre deg til å finne en måte du kan bidra på for å støtte krigens ofre.
Ikke alle har penger til overs, det har jeg full forståelse for. Men kanskje har det kommet flyktninger til stedet der du bor, eller et sted i nærheten? Kanskje kan du hjelpe dem med noe praktisk? Eller kanskje du har noen klær liggende, som er like fine, men barna har vokst ut av dem? Mulighetene er mange :)

2 kommentarer:

Barwitzki sa...

Til denne lumske Putin-krigen kan det bare være én ting... hjelp til Ukraina. Hjelp til de mange flyktningene som kommer mer og mer hver dag og fremfor alt en smart avslutning på krigen.
Vi trenger alle fred. Ja... hjelp.

Bundingen sa...

Så fint du skriver! Denne krigen berører oss alle, og nå håper jeg det ikke varerså lenge før den er over. Det er jo bare tapere her. Så mange liv som går tapt, så mange som er blitt skadet, millioner på flukt og et land i ruiner. Og jeg som trodde at bare pandemien var på retur så ville alt bli bra.....

Men vi må hjelpe med det vi kan, ogdu har allerede gjort en god innsats. Prisverdig!

Riktig god helg fra Ingunn